Magic loop och yllesockor från tån upp

Till julen ville jag göra ett par yllesockor till svärmor och detta var ett ypperligt tillfälle att prova på Magic Loop tekniken som jag hade läst mycket om. Första steget var då att hitta ett lämpligt garn i rosa toner och i Menitas outlet hittade jag ett merinosockgarn i grått och rosa, Lana Grossa Mielenweit Merino, som jag tänkte kunde passa henne bra. Det bestod av 80 % merinoylle och 20 % polyamid och trots nystanet bara var 100 gram räckte det till 420 meter. Stickrekommendationen var 2,5 – 3 och jag gjorde sockorna med KnitPros 3:ans rundstickor med 100 cm kabel.

Lana Grossa Mielenweit Merino färg 2190

Lana Grossa Mielenweit Merino färg 2190

Jag hade inget speciellt mönster jag följde, hittade inspiration i boken Debbie Bliss neulojan vuosi som jag haft i hyllan ett tag. Där fanns ett par långa sockor gjorda med ett flätmönster som såg snyggt ut längs med skaftet. Då jag ville utnyttja hela garnmängden bestämde jag mig för att börja från tårna. Detta var också nytt för mig, men fick hjälp av instruktioner här (på finska).

Magic loop från tårna uppåt

Jag började med 6 maskor och ökade tån en fot åt gången innan jag flyttade båda sockbörjorna till rundstickorna. Sedan gjorde jag resåren ovanpå foten *1 rät i bakre bågen – 1 avig*. Detta gav en mera tight resår och utseendemässigt tilltalade det mig mera än normal 1 rät – 1 avig. Då jag kom tillräckligt långt gjorde jag en normal häl så som man gör hälen då man stickar normalt uppifrån-ner, Då jag stickade på rundstickor blev det ju lite utmanande med hälens minskningar, men då jag gjorde en häl åt gången gick det förvånansvärt lätt.

Hälen stickad nerifrån upp

Hälen stickad nerifrån upp. Jag började hälen då sockan nådde “knölen” vid fotens yttre sida.

Sockorna tog ett bra tag att göra, speciellt då de var de längsta sockorna jag nånsin gjort, men det var utmanande, roligt och värt mödan!

Upp till knäna räckte dessa sockor och det blev 40 cm garn över från de 420 metrarna som jag började med.

Upp till knäna räckte dessa sockor och det blev 40 cm garn över från de 420 metrarna som jag började med.

Som fotmodell fungerade min mamma då jag ville få foton på sockorna innan julen. Svärmor har så smala ben att sockorna inte gick på mig själv, men som tur har vi nästan samma fotstorlek så de var lätta att malla fram till vristen!

Magic loop tekniken var väldigt rolig och i slutändan lätt att göra. Hälen var den som oroade mig mest, men det visade sig att vara logisk att göra på normalt sätt då man gjorde en socka åt gången. Den största fördelen med Magic loop var nog ändå det att båda sockorna blev klara samtidigt. Jag är så förskräckligt dålig på att få klar den andra sockan så nu kunde det inte bli en ensam socka kvar. Förstås är det ju långsammare att sticka då man gör allt dubbelt, men fördelarna överväger nog detta.

Jag kommer definitivt använda mig av Magic loop på nytt och även börja sockor från tårna. Tänk vad skönt att man inte behöver gissa hur långt skaft sockorna kan ha för att garnet ska räcka ända till tårna.

spacer