Den lilla klänningens långa historia

Jag började med denna klänning i god tid före jul. Dock inte denna jul utan förra årets jul. Tanken var då att min väninnas halvtåriga baby skulle få en söt pepparkaksklänning till julklapp. Mönstret hade jag hittat i Novitas tidning (vinter 2013) men då jag inte tycker att varken Nalle eller Wool är tillräckligt mjuka mot huden så valde jag Rowans Baby Merino Silk DK som huvudgarn i naturvitt och Rowans Pure Wool DK som pepparkaksfärg i brunt.

Detta var ursprungsläget, bilden lånad från Novita

Detta var ursprungsläget, bilden lånad från Novita

Klart för start, med iver lade jag upp alla 208 maskor och började med resåren. Merinogarnet var verkligen trevligt att jobba med, mjukt och löpte fint. Då jag började med pepparkaksfigurerna märkte jag att det inte var så jättelätt det här med mönsterstickning (första gången!). Trådarna spände och löpte inte rätt, det blev hål mellan färgbyten och allmän bara skräp. Sedan lade jag märke till en liten detalj gällande storleken, klänningens kjol var helt för stor för en halvtårig liten tös! Det här måste sprättas och göras om tänkte jag och lade ifrån mig stickningen. Vilket jag nog gjorde, ett år senare dock.

Nu på hösten tog jag tag i stickningen och sprättade ner till resåren för att börja om. Jag valde att inte försöka med pepparkakorna utan gjorde ett eget mönster med bollar och prickar.

Resåren och kjolen gjorda om utan pepparkakor

Resåren och kjolen gjorda om utan pepparkakor

Kjolen gjorde jag lite annorlunda från mönstret så att den fick formen av en klockkjol, d.v.s. den smalnar upp mot midjan.

Största utmaningen var nog kragen...

Största utmaningen var nog kragen… Sprättade och stickade om säkert tre gånger.

En liten utmaning på vägen blev också själva garnåtgången. Jag började med 200 gram naturvitt och 100 gram brunt, men då jag skippade pepparkaksmönstret så gick det mycket mera naturvitt i jämförelse med mönstret. Vilket resulterade i att då jag hade 2 cm kvar av den andra ärmen så tog garnet slut. Vilket inte skulle ha varit någon större panik om inte det var ett år sedan jag köpte det. Som tur fanns det ett nystan kvar i Menita på Högbergsgatan i naturvitt, förstås var det inte samma färgningsomgång, men jag märkte inte någon större skillnad i färgtonerna.

lilliklanning04

I nacken sydde jag fast två små hjärtknappar i trä

Ärmarna är lite i puffärmsstil, vilket var knepigt att få snyggt ihopsytt. Eftersom det här var andra gången jag sytt ihop ärmar (gjort endast en tröja tidigare) så tog det några omgångar att få det snyggt och rätt.

Slutresultatet blev jag väldigt nöjd över, det blev en söt liten klänning som visade sig passa perfekt på den nu 1,5-åriga lillflickan.

lilliklanning03

Ett mjukt paket lämpligt till jul

spacer